ARAMA KURTARMA YILANI


Arama kurtarma yılanı geliştirildi!
Deprem, sel gibi felaket bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları için insanlardan daha güvenli olmaları nedeniyle drone, cyborg gibi yapılar kullanılacak. Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu kurtarıcıları sürüngen haline getirerek yumuşak yapılı yılan robot geliştirdi.Bu robot sayesinde insanlara yardım eli uzanması giderek dahada kolaylaşmaktadır.
Yumuşak materyalden yapılan yılanın, iç içe geçmiş tüp yapısı bulunuyor. Bir ucuna pompa, diğer ucuna kamera takılı olan robot şişirildiğinde kamera tarafına doğru büyür. Robot, bir tarafı diğerinden daha fazla şişirerek köşeleri dönebilir ve nereye gideceğine kameradan aldığı görüntüleri algortiması ile yorumlayarak karar verebilir.
Esnek yapılı robot, yapısına göre oldukça marifetli. 100 kg’lık bir yükü kaldırabilen robot, kendi çapının sadece 10’da 1’i kadarlık boşluktankendini daraltarak geçebiliyor. Bir yükü çekmesi/itmesi gerektiğinde spiral oluşturarak kendini şişirebiliyor.
Şu anki prototip ucuz plastikten yapılmış ancak konseptin işlevselliğinin kanıtlanmasıyla araştırmacılar gelecek versiyonlarını daha sert malzemelerden denemeyi amaçlıyor. Ayrıca hava yerine basınçlı sıvı kullanılarak, yardıma ihtiyacı olan kişilere su dağıtabilir.Daha fazla bilgi edinmek için sitemizi takipte kalınız.

Yorum Gönder

0 Yorumlar