Android Dersi - 6

Merhaba okuyucularimiz bugün sizlerle birlikte android eğitimine devam ediyoruz.Buğünkü konumuz ise layout çeşitleri olacaktır.İlk dersimiz de iki çeşidinden bahsetmişti.Bugün ise 4 tane Layout çeşidinden bahsedeceğiz.İlk olarak Layout kavramından bahsedelim.Layout bizim xml kısmını düzenlememiz de  kullaniyoruz.Bizim düzenlememize hangisi daha çok uyuyor ise onu kullanmaktayız.Kısacası bizim uygulamamızı kullanan kullanıcıların gördüğü kısımdır.Bu yüzden ne kadar uygun Layout kullanır ve yerleştirirsek o kadar uygulamamızı kullanan kullanıcı oluşacaktır.







1.Linear Layout

Linear Layout biz yatay ve düşey doğrultuda ve yanyana yerleştirme işlemini yapmaktadır.Bu Layout tipinde bizim düzenlememiz biraz daha zordur.Vertical Linear Layout ve Horizontal Linear Layout olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.Vertical Linear Layout dikey  biçimde yanyana dizerken Horizontal Linear Layout yatay konumda yan yana yerleştirme işlemini yapmaktadır.Oluşturdugunuz her Layoutun içine eklediginiz kadar yer kaplamasını istiyorsanız.Boy kısmını wrap_content yapınız.
Yukarıda bulunan Horizontal Linear Layout biçimine örnek olarak  yapılmıştır.Toplamda iki adet Linear Layout kullanılmıştır.
Yukarıdaki resimde yer alan Layout çeşidi Vertical Linear Layout olarak yapılmıştır.Toplamda iki adet Linear Layout kullanılmıştır.

2.Relative Layout

Bu Layout biçimin de öğeleri yerleştirme işlemi serbesttir.İstedigimiz  nesneyi istedigimiz konuma yerleştirme işlemini gerçekleştirmek mümkündür.Bu islem de şu nesnenin bu kadar uzandığın da olarak belirtmek yeterlidir.Benim uygulamalarım da en çok kullandığım Layout tipidir.

3.Frame Layout 

Bu Layout tipinde birden nesne üst üste binmiştir.Bu nesnelerden birini yok edip diğerini getirme işlemin de Frame Layout kullanılmaktadır.Frame Layout işlemi ile kasmaların ve gecikmelerin engellenmesi için kullanılmaktadır.

4.TableRow

Bu Layout tipi ise tablolama işleminde kullanılmaktadır. Layout tiplerini uygulama türünüze göre seçiniz.Uygulamalarım da en fazla kullandığım Layout tipi Relative Layout dur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar