Gradle Nedir? Gradle nerede kullanılır? Gradle'ın Android Studio ile ilişkisi nedir?

Gradle Android uygulaması geliştirme aşamalarını otomatize eden bir build sistemidir. Daha önce Maven kullananlar için Gradle’ı kullanmak çok daha kolay olacaktır. Gradle test, debug ve release işlemlerini daha kolay hale getirmektedir. Android için tercih edilmesinin sebebi de içinde xml, resim ve font dosyaları gibi Android projesinde gereken diğer bileşenleri barındıran paketlerin oluşturulabilmesidir. Yani Maven projelerinde sadece Java içerebilen .jar çıktıları kullanılabilirken Gradle’da içerisinde Java, resim, font ve xml içeren .aar çıktıları kullanılabilirsiniz. Bu yazıda Gradle’ın bütün özelliklerini değil, en basit haliyle bir proje geliştirmek için bilinmesi gereken özelliklerini paylaşacağım. En başta anlamaya ve kullanmaya çalışırken çok zorluk çekebilirsiniz ama ilerde işinizi çok kolaytıracağından emin olabilirsiniz.

2- Gradle ile nasıl uygulama geliştirilir?

Gradle’a başlamak için ilk ihtiyacınız olan şey Android Studio ‘yu indirip kurmak. Android Studio tamamen Gradle üzerine kurulu olduğundan işinizi inanılmaz derecede kolaylaştıracaktır. Eclipse’te de kullanılabilir ama onun için epey bir uğraşmanız gerekebilir.Android Studio bilgisayarınızda yoksa kurun. Kurulum işlemi bittikten sonra Android Studio’yu açın ve yeni bir Android Projesi oluşturun. Projeyi oluştururken de alışık olduğumuza benzer bir ekranla karşılaşacaksınız.Proje oluştuğunda karşınıza çıkacak ilk farklılık projenin klasör yapısı olacaktır. Bu yapı daha önce alışkın olduğumuz proje yapısından tamamen farklıdır. Bu yapıdan bahsedelim.


app: .idea klasörünün altında gördüğünüz app klasörü bizim projemizin modülüdür. Eğer çok daha karmaşık projeler yapmayacaksanız sadece bu app modülünün içinde değişiklik yapacaksınız demektir.
build: Build dosyalarının tutulduğu klasör.
libs: Kütüphanelerin tutulduğu klasör.
src: Java, kaynak(res) ve AndroidManifest dosyalarının bulunduğu klasör.
Eğer projede assets kullanmak isterseniz assets klasörünüzü app klasörünün içine koymalısınız.
build.gradle: (app modülündeki)Bu dosya sihrin gerçekleşiği yer. Burada proje, kütüphane, proguard ve anahtarlarla ilgili bilgiler tutulur. Buradaki minSdkVersion ve targetSdkVersion daha önce AndroidManifest dosyasında bulunan değerlerin aynısı. compileSdkVersion da projenizi compile etmek istediğin SDK versiyonunu belirtir. 
Gradle projelerinde her modül için birer tane, genel proje için de bir tane build.gradle dosyası vardır. Başlangıçta sizin kullanacağınız tek dosya ‘app’(bu örnek projede) modülünün içinde olan build.gradle dosyasıdır.Gradle’ın bize sunduğu en büyük avantajlardan biri de kütüphane yönetim sistemidir. Kütüphane eklemek için tek yapmanız gereken build.gradle dosyasına tek satır kod eklemek olacaktır.
build.gradle dosyasını açtığınızda içinde dependencies isminde bir kısım göreceksiniz. Bu kısım projenizle beraber compile edilmesi gereken (projenizin bağımlı olduğu) kaynakları içerir.
Bu kısımdaki ilk satır, libs klasöründeki .jar dosyalarının projeyle beraber compile edilmesi gerektiğini belirtir. İkinci satır ise Maven Central’da bulunan bir repository yi kaynak olarak kullandığını belirtir. Bunlar zaten siz projeyi oluşturduğunuzda kendiliğinden ayarlanmış vaziyette gelir. Bunlara ek olarak projenizde bulunan başka bir modulü de ‘app’ modulüne eklemek isterseniz dependencies kısmına implementation project(‘:moduleName’)
satırını ekleyebilirsiniz. Bu oluşturduğumuz örnek proje başka bir modüle bağımlı değil ve genelde de buna pek ihtiyacınız olmayacaktır.
.jar kütüphanesi kullanımı
.jar olarak paketlenmiş bir kütüphaneyi kullanmak için tek yapmanız gereken .jar dosyasını libs klasörüne koymak ve araç çubuğundan biraz önce bahsedilen Sync düğmesine basmak. Proje senkronize olduktan sonra kütüphaneyi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Repository kullanımı
Gradle’ın en büyük avantajı projenizin bağımlı olduğu kaynakları internet üzerinden otomatik olarak indirebilmesidir. Eğer kullanmak istediğiniz kütüphanenin remote repository si varsa tek satır kod ile kütüphaneyi projenize ekleyebilirsiniz. Bu repository bilgilerini kullanmak istediğiniz kütüphanenin sayfasından, search.maven.org veya mvnrepository.com’dan bulmalısınız.Örneğin search.maven.org ‘a girip ‘flatui’ yazarsanız karşınıza Android FlatUI kütüphanesi çıkar. Repository sayfasına geldiğinizde ise sol alt tarafta Gradle/Grails sekmesine tıklarsanız kütüphaneyi kullanmanız için ihtiyacınız olan satırı görebilirsiniz.

Gradle Nedir? Gradle nerede kullanılır? Gradle'ın Android Studio ile ilişkisi nedir?

Yorum Gönder

0 Yorumlar