Virüsler Bilgisayar Donanımını Yakabilir Mi?



Bu sorunun cevabı "evet yakabilirler." ancak belli koşullar altında. Yani her makineyi yakamazsınız. Veya her diski bozamazsınız. 
Virüsler program parçalarıdır. Ve eğer bir virüs donanımı bozmak isterse donanıma bir takım özel komutlar göndermek durumundadır. Eğer windows kullanıyorsanız bu tür komutları windows sezinleyerek sizi daha önceden uyarır. En azından rastgele işler yapmanıza engel olur. Mesala disk erişimi gibi.
Bilgisayar virüslerinin amacı öncelikle kendisini bozmadan bulaştırmaktır. Genellikle mesaj veya espri amaçlı hazırlanmışlardır. Yani kimse bindiği dalı kesmek istemez. Yani bulaştığı makineyi bozarak harakiri yapmaz. Eğer amaç bu olsaydı bulaşma amacının önüne geçeceğinden bulaşamadan makineyi bozmak istemezler.

Ancak eğer kötü niyetlilerse veya yakma işini zamana bağlamışlarsa o zaman korkulabilir. 
Şimdi bilgisayarın nasıl yazılımla yanabileceğini tartışalım:
Monitörün tarama frekansı yazılımla kontrol edilmektedir. Tarama frekansları için belli rakamlar vardır. Eğer rakam 0 yapılırsa ekranın ortasında çok parlak bir nokta şeklinde görünecektir. Uzun süre bu nokta orada kalırsa buradaki fosfor tabakası yanacağından bozulma olacaktır. Diğer taraftan MGA kartlarına bir komut göndererek Flyback Transfarmatörünü yakıla biliniyor.
Eski disklerin kafalarını hızlı bir şekilde bir ileri bir geri getirerek kafanın diskin kenarına takılmasını böylece diskin okunamaz duruma getirilmesi sağlanmaktadır. Başka bir metod da hard disk kafasını park pozisyonuna getirmek sonra manyetik plakaları döndürerek kafanın diski çizmesi sağlanmaktadır. Diğer bir metod ise Apple bilgisayarlarda diskin dönüş hızını önce düşürmek sonra hızlandırmak yoluyla diskin ayarının bozulmasını sağlamakla olabilir. 
Bir başka disk bozma metodu, diskin bir noktasını milyonlarca defa formatlamak. Böylece orayı okunamaz hale getiriyorsunuz. Genellikle partition table'ın olduğu bölüm tercih ediliyor. Burası bozulduğunda disk bir daha kullanılamayacak konuma geliyor. Bunu yaptığınızda disk bozuluyor.
Diğer taraftan Motorola işlemcilerde bilinmeyen bir komut mevcut. Bu komut sistemdeki çevre birimleri test etmek amacıyla kullanılıyor.Ve fabrika tarafından montaj esnasında işlemciyi kontrol etmek amacıyla konulmuş bir komut. Ancak bu komut normalde çalıştırıldığında RAM ve BUS'a özel komutlar göndermekte. Bu ise anakartta ısınma ve belli bir sürenin üzerinde kalırsa da bozulmaya yol açmaktadır.
Şimdide bilgisayarınızın neden bozulmayacağını söyleyelim:
Mönitörler eskisi gibi değil. Yani daha akıllı monitörler mevcut. Tarama frekansına bakarak kendini ayarlayan ve görüntünün daima ekranın ortasında kalmasını sağlayan sistemler mevcut. Bu sebeble ekranda görüntüyü tek bir noktada toplamak yeni sistemlerde pek olası değil. Ayrıca MGA ekran kartları tarihe gömüleli çok oluyor.


Şu anda kullanılan diskler daha ilginç mekanizmalara sahip. Kafa mıknatıslı bir sistemle yönlendiriliyor. Kafanın hızla ileri ve geri hareketi sistemi etkilemiyor. Diğer taraftan şu anda kullanılan diskler autopark'lı. Mıknatıslı sistemler olduğundan sistemdeki elektrik kesildiğinde kafa manyetik disklerin üzerinden çekiliyor. Aksi takdirde bunlar üzerinde kalıyor. Bir başka noktada diskler artık eskisi gibi aptal kontrol kartları ile kontrol edilmiyor. Disklerin üzerinde fazla hareketi engellemek amaçlı. RAM'ler (Genelde 64KB ile 256KB SCSI disklerde 512KB'ye kadar) mevcut. Bunlar disk üzerinde çok fazla hareketi engellemek amaçlı ön bellekleme kontrolleri var. Böylece kafa hızla bir ileri bir geri hareket ettirilerek çarptırılamaz. Böylece kafanın zorlanması engellenir. 
Diski milyonlarca defa formatlamak konusuna gelince formatlama işi esasında bir yazma ve okumadan ibaret. Bu işlemde bazı disklerde üzerindeki önbellek tarafından engellensede genelde buna dair pek çözüm yok. Ancak bir nokta varki milyonlarca defa üst üste formatlanarak ancak disk bozulabilir. Bu ise saatler bazında sürecek bir iştir. Çünki diskin dönüp aynı yere gelmesi milisaniyeler mertebesinde olan bir işlemdir. Yaklaşık 10-20 bin formattan sonra diskte zorlanmalar başlar. Ancak hala okunabilir. Eğer makinenin başında öylece oturup saatlerce bir virüsün makinenizi yemesini seyretmektense genelde resetleme yoluna gidilir. Bu durumda makine korunmuş olur. Bunun dışında win95 ve NT türü işletim sistemleri kendi kontrolleri haricinde bir programın gidip diske doğrudan erişmesini engellediklerinden bu tür bir işlem asla bu işletim sistemlerinde oluşmaz.
PC'ler için bir başka sorun her firma farklı bir ürün ortaya çıkartmakta dolayısıyla biri için yazılmış komut diğerinde işe yaramayabiliyor veya başka şekilde ortaya çıkıyor. Böylece konfigürasyona bağlı bir virüs ortaya çıkıyor. O donanıma sahip değilseniz sorun olmayacaktır. Ayrıca her gün donanım firmaları bu tür hataları giderebilmek için yeni yeni sistemler geliştiriyorlar. Böylece makinenizin ömrü uzuyor. 
Böylece bir virüsün makinenizden duman çıkartamayacağını, monitörünüzü patlatamayacağını veya disket sürücüsünden disketinizi yiyip dışarı atamayacağını öğrenmiş oluyorsunuz. 
Virüsler Bilgisayar Donanımını Yakabilir Mi?

Yorum Gönder

0 Yorumlar