iOS vs Android Karşılaştırması


iOS vs Android konusu net sonuçlanabilecek bir karşılaştırma değil, ihtiyaca göre değişebilir ama bir kaç başlık üzerinden karşılaştırma yapalım.

İşletim Sistemi Kararlılığı

İlk çıkan versiyonlarında Android işletim sistemini iOS işletim sisteminden daha kararlı iken bu fark zamanla iOS lehine döndü ve iOS aradaki farkı arttırmaya başladı.

 Yazılım Güncelleme

Yazılım güncelleme konusunda Android tarafında daha sık güncelleme çıkmaktadır ama bunun senkronizasyon kısmında sorunlar var, yazılım herkese aynı zamanda ve aynı şekilde ulaşamayabiliyor. İOS tarafında bu işin senkronizasyonu daha güzel yapılmakta.

 Hız

Hız kullanıcıyı en çok etkileyen faktörlerden birisidir. Herkesçe bilinmektedir ki Android tarafında donmalar kasmalar çok sık karşılaşılan problemlerdir. İOS tarafında neredeyse hiç karşılaşılmayan durumlardır. Bazen Android’te 4 GB Ram kapasitesine sahip bir Android cihaz sadece 1 GB Ram’e sahip bir iOS telefon kadar performans gösteremiyor.

Uygulama

Uygulama konusu Android’in az fark, ilede olsa iOS’tan daha iyi olduğu nadir bir alandır. Android’deki uygulama seçenek kapasitesi iOS tan daha geniştir ama bu farkta işletim sisteminde olduğu gibi zamanla tersine dönecektir. Uygulama geliştirme ve Store’a yükleme maliyeti kısmına gelirsek, Android tarafında yıllık 25 dolar iken iOS tarafında bu yıllık 100 dolardır.

Güvenlik

Güvenlik bence en önemli karşılaştırma konusudur. Android uygulamaları yayınlanmadan önce kullanıcının verdiği izinler çerçevesinde incelenir ve bu yüzden kötü niyetli yazılımların çoğu zaman önüne geçemez. İOS ise bu işi daha sıkı ve kullanıcı doğrulaması üzerine yaptığı için zaralı yazılımlara çok rahat engel olabiliyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar