Arduino Manyetik Şeridi Takip Eden Araç

1.PROJENİN KAPSAMI

Bu projenin amacı  manyetik alanlı ortamlarda manyetik şeridi takip ederek kendi yolunu bulan bir araç tasarlamaktır.Bu sistemde manyetik sensörlerden gelen veri  Arduinonun  digital portlarından okunmaktadır.Burada okunan değerler , Arduino yazılımı ile alınan veriler  serial porta   yazılır , bu şekilde bulunduğumuz  bölgede   ne oranda  manyetik  şerid  var bunu anlarız, burada okunan degerlerden hangisi daha büyük ise buna göre o yönde hareket etmek için kullanırız.
·     Manyetik sensörler doğru şekilde ölçüm yapmaları gerekmektedir.
·     Manyetik sensörler, gerçek zamanlı  ve eş zamanlı olarak    manyetik alan bilgisini vermelidir.
·         Manyetik sensörler doğru konumlandırılmalıdır.Ortamda manyetik sensörlerin sapma yaşamasını sağlayacak etmenler bulunmamalıdır.
·         Manyetik sensörlerden alınan veriler ,arduino tarafından yorumlanmalı ,motor sürücü buna göre  kontrol edilmelidir.

2.SİSTEM  ÖZELLİKLERİ

Bu projenin ürünü  sayesinde fabrikalarda , ulaşım ve  nakliye gibi işlemler otonom olarak gerçekleştirilecek , bu sayede  insan gücüne ve emeğine gerek duyulmadan üretim sayısı ve veri artacaktır.Bu projede   üç önemli  etmen verdir.Bu etmenler sayesinden projemiz  doğru ve kararlı şekilde çalışmayı sürdürecektir.
·         İlk olarak  ana sensörümüz olan manyetik sensör kullanılacaktır.Bu sensör sayesinde manyetik alan ölçümü yapılacaktır.
·         Bu ölçümleri yapmak için mikrodenetleyici olarak  Arduino uno kullanılacaktır.Arduino uno kullanılmasının büyük sebebi ise  gerekli pin sayısını desteklemesidir.
·         4 Adet Dc Motor kullanılacaktır.Bu motorlar sayesinde  aracımız ileri ve geri  hareket edebilecektir.Bu hareketleri gerçekleştirmek için dönme işlemi,  gerekli hareket işlemlerini  hall effect sensörden gelen verileri yorumlayarak gerçekleştirecektir.
·         4 Adet Dc Motorun kontrol edilebilmesi için  bir adet Dc Motor sürücüsüne  ve 5V güç kaynağına ihtiyacımız vardır.DC motorları sürmek için L298N Motor sürücüsü  ile sürme işlemini gerçekleştireceğiz.
·         Aracımızın  manyetik  şeritte ilerlemesi  gerçekleşirken  aynı zamanda diğer engelleri ve  tehlikeleri fark etmesi için    mesafe sensörü kullanılacaktır.Bu sayede gerekli olan güvenlik önlemleri  alınmış olunacaktır.
Bu proje sayesinde   IOT   kullanılmış olacaktır.Otonom sürüş  sağlanacaktır.Bu otonom sürme işleminde  araç  fabrikada kullanıldığı  taktirde ürün sayma işlemi , gün içerisinde kaç  defa  aynı eksen etrafından döndüğü gibi işlemler projemiz sayesinde gerçekleşmiş olacaktır. 

Devre Şeması

Yorum Gönder

0 Yorumlar