Google’ın Yeni Mobil Test Aracı: Mobile Friendly Nedir?

Daha önceki test araçlarına göre çok daha yüksek bir performans sergileyebilme özelliğine sahip olan ve görünüm açısından da şu anda en etkili arayüze sahip olan mobil test aracı olan Mobile Friendly’i Google bizlere tanıttı. Yenilenmiş olarak çıkarılan bu mobil test aracının özellikleri sayesinde web sitesine girerek bir butona tıkladığınızda ilgili web sitenizin mobil uyumluluğunun olup olmadığını, sitenizim mobildeki hızını ve masaüstü bilgisayar kullanımındaki hızını kolaylıkla öğrenebilme imkanına sahip olursunuz. Kısacası Mobile Friendly, bizlere mobil sitelerimizi test etme konusunda çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Google, mobil kullanıcıların yarısından çoğunun yavaş olan web sitelerinin açılmasını beklemeden o siteyi terk ettiklerini ve bu nedenle  web sitelerinin mobil uyumlu ve hızlı olması gerektiğini vurgulamaktadır. Aynı zamanda Mobile Friendly test aracındaki mobil puanların kabul edilebilir seviyede olması kullanıcıların algıladıkları site hızına göre çok daha önemli olduğunu vurgulamışlardır. Google Mobile Friendly test aracını kullandığınızda web sitenizin mobil uyumluluğunu test etmenizin yanında, uyumluluk durumuna bağlı olarak uygun ve zayıf şeklinde bildirimler alacaksınız. Bu sonuç bildirimleri web sitesi sahiplerine e-mail yoluyla mail kutunuza gönderilebilecektir. Mobil uyumluluğunuzla alakalı size gelen mailler sayesinde sitenizle ilgili size gönderilen raporları inceleyerek yaptığınız doğruları ya da yanlışlarınızı inceleyebilir, yaptığınız yanlışları telafi ederek web sitenizi mobil uyumlu hale getirebilirsiniz.
Örnek verecek olursak; mobil sitenizdeki dokunabileceğiniz başlıklar birbirine çok yakınsa veya fotoğraflarınızın çözünürlüğü olması gerekenden büyük ya da küçükse mail kutunuza bu hatayla ilgili bildirim gelecektir. Siz de hatanızı görüp ona göre önleminizi alıp sitenizi uyumlu hale getirebileceksiniz. Geçmişte kullanılmakta olan PageSpeed Insights test aracı hala aktif olarak kullanılmaktadır. Bu da demek oluyor ki Mobile Friendly henüz eski mobil test aracının yerini alabilmiş değildir. İleride tek bir test aracı mı yoksa ikisinin birden mi kullanılacağını zaman  gösterecektir. Geçen zamanla birlikte Mobile Friendly test aracının kullanıcılara ne derecede katkı sağlayacağı görülecektir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar