Kotlin Nedir ?



Kotlin JVM (Java Virtual Machine) üzerinde çalışan bir programlama dilidir. Ayrıca Javascript koduna da derlenebilir. Kotlin yazılım dili 2011 yılında JetBrains firması tarafından geliştirilmeye başlandığı duyuruldu ve ilk stabil sürümünü (v1.0) 2016 yılında yayınladı. (JetBrain firması Intellij IDEA IDE’nin geliştiricisidir. Daha sonra Google ile birlikte Intellij IDEA tabanlı Android Studio‘yu geliştirdiler ve Android’in resmi geliştirici ide’si oldu. Hem android hemde java geliştiricileri için Eclipse ide’nin yerini Intellj IDEA ve Android Studio almaktadır.)

Kotlin yazılım dili Google I/O 2017 etkinliğinde Java ve C++ dan sonra Android’in 3. resmi geliştirici dili olarak duyurulmuştur. Bu duyurudan sonra Kotlin’in popülerliğinin artması kaçınılmazdır.

Kotlin yazılım dilini öğrenerek hem Android uygulama geliştirebilir , hemde server-side uygulamaları geliştirebilirsiniz. Ama bunları geliştirebilmek için öncelikle Kotlin Yazılım dilinin temellerini öğrenmelisiniz.
Kotlin geliştirebilmek için öncelikle bilgisayarımıza JDK kurmamız gerekir. Ide olarak Intellij IDEA , Android Studio , Eclipse(JetBrains’in geliştirdiği kotlin plugini ile) ve ya ide kullanmayıp terminal ile Kotlin uygulamalar geliştirebiliriz.Terminal ile kodlinde kod geliştirmek için buradaki adresi kullanabilirsiniz.
Kotlin yazılım dilininin temellerini sizlere öğretmeye çalışacağız. Yazı serimizde ide olarak Android Stduio kullanarak devam edeceğiz ve hem JDK kurulumu hem de Android Stduio kurulumunu anlatıp , sonrasında aşağıdaki genel konu başlıklarını açarak ilerleyeceğiz.

Kurulum
Değişkenler
Matematiksel İşlemler
Karar Mekanizması (İf – Else İf – When)
Döngüler(while-for)
Fonksiyonlar(Methodlar)
Kolleksiyonlar (Array, ArrayList, HashMap)
Nesne Yönelimli Programla (Object Oriented Programming)
Hata Ayıklama (Try -Catch)
Multithreading
Xml Olusturma 
String Methodları
İlk projemizi yapma
Sqlite Kullanımı
Yukarıdaki başlıkları alt başlıklara bölerek tek tek detaylıca anlatmaya çalışacağız. Kotlini Android Studio üstünden anlatarak en ayrıntı kısmına kadar işleyeceğiz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar