Android Programlama Bölüm 2


Giriş ve Emülatör’de Hello World Uygulaması
Android’i tanımaya ve her uygulamada olduğu gibi Hello World yazdırmaya ne dersiniz. İlk kısımda herhangi bir kodlama yazmıyor olacağız. Sadece bir başlangıç yapacağız. İlk başta android studio'ya yakından bakalım.
Öncelikle Yeni Bir proje oluşturma kısmı ile başlayalım. File-> New -> New Project ile yeni bir proje oluşturuyoruz.

Yeni proje oluştura tıkladıktan sonra karşımıza Create New Project kısmı geliyor.

Application name: Uygulama ismini buraya yazıyoruz. Dosyamızın ismi'de aynı zamanda bu olmaktadır. Değiştirmek için location'u yazınız.
İlk harf her zaman büyük olmalıdır. Yoksa hata alırsınız.Rakam ve işaret ile başlamamalıdır.
Company Domain: Hayali bir şirket ismi diye düşünün.
Package name: Burası application isminize göre oluşmaktadır. Sizin yaptığınız bir şey

yoktur.
Project location: Uygulamanızın yolu. Nereye kaydetmek istiyorsanız o dizini belirtin. 


Sonraki kısımda uygulamayı minimum hangi android işletim sisteminde çalıştırmak istediğinize karar veriyorsunuz.Ayrıca Tv Glass ya da Wear (akıllı saat,gözlük ya da Televizyon) için'de ayarlamalarınızı burada yapıyorsunuz. 

Uygulamamızın activity layout yani tasarım kısmını burada ayarlayabilirsiniz. Bir tavsiye eğer dışarıdan proje aktarıyorsanız boş bir activity oluşturun. Ve klasör olarak taşıyın. 

Bu kısım ise tasarım dediğim Activity kısmının isimlendirilmesidir. Burayı kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Finish ile yeni projemiz'i oluşturduk.
Yeni proje oluştuktan sonraki görünüm aşağıdaki gibi. 

Şimdi sağdaki android proje kısmını anlatacağım.
Manifests: Android programlama için izin kısmı burasıdır. Örneğin wifi'yi kullanmak için telefon'a bunun için izin almamız gerektiğini buraya yazıcağız.
Java: Java kaynak kodlarını burada bulunduracağız.
Res: Resource kısmı'dır. Yani kaynak kodlarımız burada olucak. Menu kısmı, Metin yazıları, resim ve layout kısmı..
drawable: Resim dosyalarımızı burada bulunduracağız. Dosyalarımız PNG ya da JPEG formatında olabilir.
layout: Bu kısım tasarım
dosyalarımızın olduğu
kısımdır. XML (extensible
markup language) dili ile yazılmıştır. Buradaki tasarım dosyalarımızı javada Oncreate metodun'da çağırırız.

menu: Menu kısmını burada aktif edebiliriz.
mipmap: Uygulamanızın açılış logolarını içerir.
values: : Uygulamada kullanılan sabit değişkenler burada saklanabilir. strings.xml dosyası uygulamada kullanılan ve ekranlarda kullanıcıya gösterilen her türlü metni saklar.
Gradle Scripts: Gradle, projelerimizi built etmemize yarayan yeni nesil bir sistemdir. Gradle en güzel özelliği test, debug, release esnasında almanız gereken proje paketlerini otomatikleştirmektedir.


Aşağıda tasarım kısmı, Android manifest ve Java kısmının ilk halleri gösterilmiştir. Hadi Hello World'u emülatör de çalıştıralım.
Manifest dosyamıza bakarsak paketimizin ismi, iconumuz’un bulunduğu konumu ilk açılan sayfamızın izni gibi bilgiler burada tanımlanmıştır. 

Tasarım kısmında ise Palette dediğim yerden çektiğimiz (sürükle bırak) ile buttonlar, yazılari, layout ya da etiket gibi bir sürü elemanı kullanabilirsiniz. Sağ alt tarafta properties kısmında aldığınız elemanlara ait düzenlemeler yapabilirsiniz.(Boyutu, Rengi gibi)
Elemanları içinde bulundurduğumuz kısım ise activity yani sayfa diyebiliriz. Bir sayfa stack mantığı ile çalışır. En son eklenen sayfa en üsttedir.

Geldik java kısmına. onCreate kısmı bizim buluntuğumuz activity’de (tasarım ekranımız) ‘da işlemleri gerçekleştirdiğimiz kısımdır. onOptionsItemSelected ile menü ayarlamalarını yapabiliyoruz. 

Ben android studiodaki projelerimde emülatör olarak genymotion kullanıyorum.
Android studioda ki emülatörü kullanmıyorum. Sebebi ise tabiki de genymotion hem çok hızlı hemde pratik. Sizede öneririm.
Emülatör yaptığımız projeleri test etmemiz için sanal bir android işletim sistemini barındırdığımız programdır. Projemizi burada test edeceğiz.
Projemizi play tuşuna basarak çalıştırabilirsiniz.
İlk uygulamanızı yaptınız.Hello World


Yorum Gönder

0 Yorumlar