Android Studio Programlama Bölüm 8(Layoutlar)


Android dersi için programlama kadar önemli bir konu varsa oda tasarım'dır. Tasarım'da bugün Layout yani nesnelerimizi, itemlerimizi doğru ve güzel bir şekilde kullanıcılarımıza sunduğumuz yeri görüceğiz.
1-)LinearLayout'lar:
Nesnelerimiz doğrusal eklenmektedir. Eğer vertical linear layout kullanırsak alt alta, horizontal linear layout kullanırsak yan yana eklenir.
Horizontal'ı kullanarak düzgün bir şekilde layout tasarımı gerçekleştirdim. Aynısını sizde yapabilirsiniz. 2 tane linear layout kullandım...


Peki horizontal ile vertical arasındaki fark ne ? Biri yan yana dizerken diğeri vertical yani alt alta nesneleri yerleştirir. Eğer bir layout atıp tüm ekranı kapattığından 


şikayetciyseniz layout'un boyutunu matct_parent değilde wrap_content yapmayı deneyin.


2-)Relative Layout:
Otomatik sayfa açıldığında gelen Layouttur. Yani nesnemizi(Burda Buton) istediğimiz yerde kullanabiliriz..Ve benim en çok kullandığım bir layout çeşididir. Direk istediğimiz yerde nesnelerimizi ayarlayabiliyoruz.

 3-)FrameLayout:
Bu layout tipinde nesneler üst üste biner. Genelde aynı boyutlardaki butonların üst üste gelip, birinin kaybolduğunda diğerinin gözükmesi için kullanılır. Bunun için, bir önceki örnekte xml kısmında LinearLayout yazısını silipFrameLayout yazabiliriz ya da araç panelinden tekrar bir FrameLayout ekleyebiliriz. Tabiki yeniden eklemek daha iyi olacaktır.


4-)TableRow:
Bir tablo düzeninde nesnelerimizi yerleştiririz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar