Neden Arduino ?


Arduino Atmel marka işlemcilerin kullanıldığı hazır bir devre kartıdır. Açık kaynak kodludur ve isteyen kişi kendi Arduino’sunu yapabilir. Arduino projelerde kullanım kolaylığı sağlar ve projelerin daha hızlı ve stabil olarak yapılmasını sağlar. Arduino yapı ve özelliklerine göre çeşitli türlerden oluşmaktadır. Biz projemizde Arduino Uno modelini kullanacağız. 
Arduino Üzerinde USB bağlantısı, güç bağlantısı ve giriş çıkış pinleri bulunmaktadır. USB bağlantısı karta program yollama, bilgisayar ile kart arasındaki bilgi aktarımına ve kartı beslemek için kullanılır. Güç bağlantısı da aynı şekilde harici beslemeler için kullanılır. 9 Voltluk besleme önerilir. USB’den beslemek bu besleme türüne göre daha risklidir. Çünkü bilgisayarın USB çıkışı yeterli akım vermeyebilir Arduino için (motor ile ilgili uygulamalarda özellikle). Arduino ile programlamaya başlamadan önce bazı temel elektronik bilgilerimizi gözden geçirelim. 

Temel Elektronik 
Breadboard 
Resimde görüldüğü gibi breadboardımızın iki kenarında aşağıya doğru uzanan delikler vardır. Bu delikler besleme kanalımızdır. Aşağıya doğru inen çizgilere karşılık gelen delikler kısa devre durumundadır. Yani sol üstteki kırmızıdan bağlanan bir kablo aynı çizgi üzerinden bağlanacak kablolar ile birleşiktir. Ayı şekilde orta kısımdaki yatay çizgilere karşılık gelen delikler de birbirleri ile bağlantılıdır. Fark ettiyseniz yatay çizgilerin ortasından bir yarık geçmektedir. Bu yarığın amacı entegrelerimizi kolaylıkla takabilmemizi sağlamasıdır. 



Direnç 
Hemen hemen herkesin bildiği bilgilerimizi de gözden geçirelim. V=I*R formülünü inceleyelim; bu formüle göre sabit bir voltaj altında direncimizi arttırırsak Akımımız azalmaktadır. Bu özellik ile fazla akım çekmemesini istediğimiz elemanların önüne direnç koymalıyız. 

Voltaj Bölücü 
Giriş voltajının istenilen voltaja düşürülmesini sağlayan devredir. Şekildeki gibi kurulur. Çıkış voltajı R1 ve R2 dirençlerine bağlıdır. Vout = Vgiriş*R2/(R1+R2) şeklinde yazılır. Örneğin R1=10k R2= 10k ohm olarak seçilir ve giriş voltajımız da 5 volt olursa, çıkış voltajımız = 5*10K/(10K+10K) = 2.5 Volt olarak bulunur. 

Diyotlar 
Kullanım alanlarına göre çeşitli diyotlar bulunmaktadır. Led, fotosel, zener diyotlar bunlara örnek olarak verilebilir. Lise bilgilerimizden de bildiğimiz gibi diyotlar tek yönde geçirgendir. Şekildeki resimde akım geçirme yönü belirtilmiştir. Fakat ne yazık ki gerçek dünyada diyotlar kağıt üzerindeki gibi ideal davranmazlar. Diyot akım geçirme yönünde kullanılsa bile bir voltaj farkına neden olmaktadır. Bu voltaj farkı diyotun yapısına göre değişmekle beraber genellikle 0,6 – 0,7 Volt arasında olmaktadır. 

Zener Diyotlar 
Genellikle devreye diğer diyotlardan farklı olarak ters bağlanırlar. Ters (tıkama) yönünde oluşturdukları gerilim farkı sayesinde kol üzerindeki gerilim sabitlenmektedir. Devre üzerinde kullanımı şekildeki gibi gösterilmiştir. Voltaj farkı diyotun yapısına göre değişmektedir. Genellikle 5.1 Voltluk diyotlar kullanacağız. Bu diyotlar ile devre üzerindeki fazla gerilimi ve olası dalgalanmaları engellemeyi umuyoruz. 

Transistör 
Girişine uygulanan sinyali kuvvetlendiren devre elemanıdır. Aynı zamanda anahtarlama elemanı olarak da kullanılmaktadır. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar