Sketch mi, Figma mı yoksa Adobe XD mi? Arayüz Tasarım Araçları

En çok tercih edilen arayüz tasarım araçlarının özelliklerini ve tercih sebeplerini sizler için derledik.

Genel hatlarıyla bir arayüz tasarım uygulamasında olması gereken özellikleri bu üç araç da size sağlamakta. Fakat daha önceki tecrübeleriniz ve sizin ihtiyaçlarınıza göre bu uygulamalardan birini seçerek daha verimli bir çalışma sağlayabilirsiniz. Öne çıkan özelliklerini inceleyerek bu üç uygulamaya göz atalım.Bu üç uygulamayı farklı başlıklar altında inceleyeceğiz.


1. İşletim Sistemi

Bu üç uygulama arasında desteklediği platform açısından en avantajlı olanı Figma. Web tabanlı bir uygulama olan Figma’yı Windows, Mac, Linux ve hatta herhangi bir modern tarayıcıyı destekleyen bir cihazda kullanmanız mümkün. Uygulamaya tarayıcıdan ulaşabildiğiniz gibi masaüstü uygulaması aracılığıyla da kullanabilirsiniz.

Birden çok işletim sistemini destekleyen bir diğer uygulama ise Adobe XD. Windows veya Mac bilgisayarınız ile Adobe XD uygulamasını yükleyip tasarımlarınız üzerinde çalışabilirsiniz.


Bu konuda en kısıtlı uygulama ise Sketch uygulaması. Sketch sadece MacOS işletim sistemini destekliyor. Bu durum MacOS işletim sistemine sahip bir kullanıcı için sorun teşkil etmezken Windows veya Linux kullanan tasarımcılar için bir sorun. Windows mağazasında .sketch formatında dosyaları çalıştıran uygulamalar mevcut fakat size %100 Sketch özelliklerini ve deneyimini maalesef sunamıyorlar.

İşletim sistemi olarak öne geçen uygulama Figmadır.Web portalında çalışıyor olması ,telefon kullanarak tasarımlarınızı oluşturabileceksiniz demektir.

2. Uygulama Fiyatları

Ücret konusunda en avantajlı uygulamalar Figma ve Adobe XD. İkisi de kullanıcılardan bir ücret talep etmiyor.
Figma kullanıcıların ücretsiz olarak çalışmasına izin verirken profesyonel ya da şirket için kullanımda aylık olarak 12 dolarlık bir ücret istiyor.


XD ise Creative Cloud üyeliklerinden bağımsız olarak yüklenirken kullanıcılarında herhangi bir ücret talep etmiyor. Tabi Adobe’da gelişmiş özellikler için bir Creative Cloud üyeliğine sahip olmanızı istiyor.

Sketch maalesef ücretsiz bir kullanım sunmamakta. İlk kez Sketch uygulamasını edinmek isteyen kullanıcılar için yıllık 99 dolar talep etmekte ve sonraki her yıllık yenileme için 69 dolar gibi bir ücret almakta.

Sketch uygulaması Apple üzerinde çalıştığı için Apple geleneğini devam ettirip ücret alması çok doğal bir süreçtir.

3. Uygulama Geliştirme Aşaması

Tasarımın tamamlanıp geliştirileceği ekibe teslim edilmesi de önemli bir aşama. Geliştiricilerin süreçlerini daha verimli kullanmaları için uygulamalar Web, Android ve iOS için hazır kodlar sunarak daha hızlı bir şekilde tasarımın özelliklerinin kodlanmasına olanak sağlıyorlar. Bu başlıkta da XD ve Figma kendi uygulamaları ile bu kodlara ulaşma olanağı sağlarken Sketch kendi içinde böyle bir özellik barındırmıyor. Fakat eklentiler aracılığıyla buna ulaşmak mümkün. Tabi bu noktada eklentiyi geliştirenlerin sizden ayrıca bir ücret talep etmesi mümkün olabiliyor.Bu kodun oluşması sayesinde tekrardan Css veya Xml yazmak zorunda kalmıyorsunuz.

4. Component ve Styles Oluşturma

Bu üç uygulama da Component ve Styles konusunda çözümler sunmaktadır.
Sketch bu tür bir çözüm sunan uygulamalar arasında ilk olmasından ve bu konuda en çok detaya sahip olmasından dolayı öncüdür diyebiliriz.

Figma ise Sketch uygulamasının sahip olduğu yapıya çok benzer bir şekilde Component ve Styles desteği sunmaktadır. Sketch uygulamasında tüm Componentler Symbols adındaki tek bir sayfada toplanıp sadece orada düzenlenebilirken, Figma bunun zorluğunu daha pratik bir şekilde çözmektedir. Figma’da ana component’i istediğiniz yerde oluşturabilirsiniz ve onu kopyalayarak ana component’e bağlı olan bileşenler çıkarabilirsiniz. Ayrıca ana component’i silseniz dahi, ondan oluşturmuş olduğunuz diğer bileşenler aracılığıyla tekrar geri getirme olanağınız mevcut. Yani kısacası Sketch uygulamasındaki mevcut mantık Figma ile daha pratik bir çözüm olarak yorumlanmış diyebiliriz.
Adobe XD, Assets adını verdiği ve benzer mantıkta çalışan bileşen özelliğine sahiptir. Component ve Styles özelliklerini tek bir noktada Colors, Character Styles ve Component olarak birleştirerek benzer bir çözüm sunmaktadır. Bu sayede tüm bileşenleri hem tek bir noktadan görüntüleyebilirsiniz hem de istediğiniz zaman hızlıca kullanabilirsiniz.

5.Prototip Oluşturma

Hazırlamış olduğunuz tasarımın nasıl çalışacağı konusunda fikir vermesi adına sizden prototip hazırlamanız istenebilir ya da siz atladığınız bir nokta olmadığından emin olmak adına kendinize bir prototip hazırlayabilirsiniz. Yazıda bahsi geçen tüm uygulamalar ile prototip oluşturmanız mümkündür. Fakat prototipin gerçeğe en yakın olması adına Adobe XD tercih edilebilir. Micro Interactions adını verdikleri özellik ile istediğiniz tüm ekran geçişlerini sınırlama olmaksızın yapabilmeniz mümkün. Sonrasında oluşturduğunuz prototipi de link oluşturarak paylaşabilirsiniz.

Çok detaylı bir prototipe ihtiyacım yok diyorsanız da Figma ile hızlıca prototip oluşturabilir ve link aracılığı ile paylaşımını yapabilirsiniz.

Sketch prototip oluşturma konusunda çok yeni olsa da daha önceden de farklı uygulamalarda prototip oluşturulmasına izin verdiği için size uygun bir başka araçla dilediğiniz prototipi oluşturmanız mümkün. Bunlardan en bilinenleri Invision ve Framer diyebiliriz. Bu konuda en detaylı prototip oluşturma uygulamalarından biri ise Facebook’un geliştirmiş olduğu Origami isimli araçtır. Uygulamanın faaliyete geçtiğinde edineceği özelliklerin çoğunu bu sayede oluşturabilirsiniz.

6. Aynı Dosya Üzerinde İşbirliği

Bu özelliği tam anlamıyla sadece Figma sunabilmekte. İki veya daha fazla kullanıcı aynı anda, aynı dosya üzerinde değişiklik yapabilir ve birbirini görüntüleyebilir. Ayrıca istedikleri noktalara yorum bırakarak iletişim kurmaları da mümkün. Özellikle büyük ekip ile çalışan şirketler için büyük bir avantaj. Ayrıca dosya alıp gönderme veya drive üzerinden paylaşma ihtiyacını ortadan kaldırdığı için ayrıca verimli olmaktadır.

Adobe XD ya da Sketch henüz böyle bir özellik sunmamakta fakat bunun büyük bir dezavantaj olduğunu düşündükleri bir noktada geliştirme ihtimalleri yüksek.

7. Eklentiler

Üç uygulama da tasarım için gerekli temel bileşenleri sunsa da keşke olsaydı dediğiniz özellikler olabilir. Bu konuda devreye eklentiler kısmı giriyor. Son olarak Figma’nın da eklentileri destekler hale gelmesi ile birlikte tüm uygulamalara eklenti yüklemek mümkün. Bu konuda en kapsamlı desteği alan Sketch olsa da, XD ve Figma neredeyse arayı kapattı. Birbirinden faydalı eklentileri tüm uygulamalar için eklenti mağazalarından edinebilirsiniz.

Bu bahsettiğimiz konular dışında daha farklı özellikler ve deneyimler mevcut. Hala kafanızda soru işaretleri varsa bu üç uygulamayı da indirerek ufak bir proje deneyebilir ve deneyiminize göre karar verebilirsiniz. Burada Sketch uygulamasını öncelikli olarak deneyebilirsiniz çünkü Sketch uygulamasını beğenmemeniz durumunda .sketch uzantılı dosyaları hem Figma hem de XD ile açabilmeniz mümkün. Açtıktan sonra yaptığınız değişiklikleri tekrar sketch dosyası olarak kaydedemeyeceğinizi unutmayın!

Herkes kendi beklentisine göre bu üç programdan birini seçebilir. Bizim seçimimiz bu konuda Figmadır. Bizim figmayı seçmemizin en büyük sebebi topluluk olarak proje üzerinde çalışmamızdır. Sizde seçimlerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar