VPN Nedir? VPN’in Yararları ve Zararları Nelerdir?


VPN adı verilen Sanal Özel Ağ sistemlerini internete bağlanırken kullanmanız için birçok neden var. Bunlardan başlıcası da güvenlik. VPN umumi bir ağ altyapısı üzerinden güvenli iletişim protokolleri yaratma aracıdır. VPN programları bilgilerin güvenli ve gizli kalmasını garanti altına almak amacıyla şifreleme ve denetim kullanır. Bu bilgilerinizin ve verilerinizin birçok konumda herhangi bir suistimal olmadan ve gizli bir şekilde kullanılması demektir. Bununla birlikte, ortak ağları veri transferi yapmak için kullanmak da VPN teknolojisinin sağladığı avantajlardan biridir. İnterneti bir amaç yerine veri transferi için bir araç olarak kullanmadan noktadan noktaya adını verdiğimiz hatlardan kullanmanız gerekir ya da çerçeve aktarma hizmeti adını verdiğimiz diğer çeşitleri. 

VPN programları seyahat eden çevrimiçi kullanıcılar için de çok kullanışlı bir yöntemdir. Sanal Özel Ağ VPN programları olmadan, örneğin, sürekli seyahat halinde olan bir satış temsilcisi için şirket ağına ülke değiştirirken bağlanamaz. Bu satış temsilcisi VPN teknolojisinden yararlanarak, önce internet hizmet sağlayıcısının ağına bağlanarak, oradan da şirket ağına bağlanabilir. 

Şirketlerin dünyanın farklı yerlerinde konumlanmış olan branş ofislerindeki çalışanlarının erişmesi gereken veri tabanlı bir kurum içi ağları vardır fakat bu ağa çalışanları ve yetkili olan kişiler haricinde kimsenin bağlanmasını istemezler. Tabii ki de bir uygulama ile internet tabanlı bir sunucu aracılığıyla her çalışana bir hesap ve yetki vererek bu bilgiler dünyanın farklı yerindeki çalışanlarla kolay bir şekilde paylaşılabilir fakat bu bilgilerin hiçbiri güvende olmaz çünkü bu durumda hiçbir şifreleme yöntemi kullanılmamış olur. İki ağ arasında sanal bir özel ağ yaratarak branş ofisleri bu kurum içi ağa ulaşabilir ve ana bayii ile bilgileri paylaşabilir; bu hem üretkenliği arttırır hem de güvenlik seviyesini daha yüksek bir noktaya taşır. 


VPN kullanarak kurumlar pahalı özel hat veya çerçeve aktarma hizmetlerini kullanmak yerine maliyet açısından tasarruf yaparlar. Çalışanlar rahatlıkla internet hizmet sağlayıcıları üzerinden kurum içi ağlarına uzaktan bağlanabilirler. Bu şirketler için düşük maliyet demektir. Buna ek olarak, VPN teknolojisi şifreleme ve denetim protokollerini kullanarak en iyi güvenliği sağlarlar. Bir VPN programı kullanarak bir kurum aynı zamanda internet hizmet sağlayıcısı dahilinde uzak bir altyapıya da erişim sağlayabilir. 


VPN programları güvenlik ve esneklik gibi olanaklar sağlarken, ücretsiz VPN programları kaliteli bir hizmet verememektedir. VPN’in zararları bu noktada ortaya çıkabilir. Ücretsiz VPN programlarını kullandığınızda bant genişliğinde sınırlamalar, veri paketlemesinde kayıplar, IP sızıntısı gibi problemler ile karşılaşmanız muhtemel olduğu gibi verilerinizin ne kadar güvenli olduğundan da emin olamazsınız. 

Diğer yandan, bazı ücretli VPN programları sınırsız bant genişliği gibi olanaklar sağlar. Bu şirketler bir yana, bireysel kullanıcılar için de çok iyi bir avantajdır. Ülkemizde olduğu gibi birçok internet hizmet sağlayıcısı genellikle kotalar içeren paketler ile interneti son kullanıcıya ulaştırmaktadır. Kota aşımı söz konusu olduğunda internet hızı yüksek miktarda düşmektedir. Ücretli VPN programları kullanarak sınırsız bant genişliğinden yararlanmak mümkün. 

VPN teknolojisi bireysel çevrimiçi kullanıcılar için daha birçok avantaj sunmaktadır. Bunların başında tabii ki veri alışverişi sırasında sağlanan güvenlik gelirken, aynı zamanda VPN yazılımı tarafından sağlanan farklı yerlerde konumlanmış VPN sunucuları IP adresini değiştirmeye de olanak sağlamaktadır. IP adresiniz, bir VPN teknolojisinden yararlandığınızda VPN sunucusunun konumu olarak değişir. Ücretsiz VPN programlarında IP sızıntıları gerçekleşebileceği için, konumunuzun değişip değişmediğini böyle bir teknolojiden yararlanırken kontrol etmekte fayda var.

Yorum Gönder

0 Yorumlar