Dinamik Web Sitesi Nedir?

Dinamik web tasarımları sayesinde site içeriğinizi güncelleyebilir, yeni ürünler ekleyebilir, haber, referans ve kampanyalarınızı müşterilerinize duyurabilirsiniz. Sık sık güncellenmesi gereken bir web sitesinin dinamik olarak tasarlanması gerekmektedir. Dinamik bir web sitesi, internet bağlantısının olduğu her yerden bir veya birden fazla kişi tarafından aynı zamanda güncellenebilir. Elemanlarınızdan herhangi birisi, içerik yönetim sistemi özelliğini kullanarak oldukça kolay bir şekilde web sitenizin sayfalarını düzenleyebilir, içerdiği makaleleri, resimleri değiştirebilir veya eskilerini kaldırıp yenilerini ekleyebilir.
Web sitesi tasarlanmadan önce nelerin sabit kalıp, nelerin değiştirileceğini belirlemek gerekir. Bu kurallar dahilinde, editörler web sitesinin tasarımında istedikleri değişiklikleri gerçekleştirebilirler.
Dinamik web sitesi uygulamalarını, e-ticaret projelerinin bir alt yapısı gibi düşünebilirsiniz. E-ticaret sitelerinde ek olarak çevrimiçi ödeme, ürün stok bilgisi ve sepete at gibi farklı modüller mevcuttur. Web sitenizde ileriye dönük çevrimiçi satış yapmayı istiyorsanız, e-ticaret sitesine dönebilmek için sitenizi dinamik olarak tasarlamanızı öneriyoruz.

Neden Dinamik Web Sitesi Kullanılmalıdır, Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Farklı bir içerik ile sunulması istenen kısımlar, dinamik web sitelerinde bir veri tabanında (database) tutulur ve sayfa çağrıldığı zaman bu bilgiler veri tabanından alınıp HTML kodları içinde sunulur. Netice olarak sayfanın çağrıldığı bilgisayara giden bu bilgi, statik bir sitedekiyle aynıdır, fakat istek anında oluşturulur. Sunulacak sayfa içeriklerinin değişken olduğunu düşünün. Böyle bir durumda logo ve başlık kısmı gibi genel tasarımlar, dinamik içeriği oluşturan scriptin (Java Script, ASP, PHP vb.) içinde ya da veri tabanında bulunur, fakat içeriğin geldiği yerdeki scriptte bir değişken mevcuttur. Bu değişken, her sayfa için karşılık olarak gelen yazının, veri tabanından okunup değiştirilmesi amacıyla kullanılır.
Özellikle geniş bir içeriği olan ya da içeriği sık sık güncellenen web sitelerinde herhangi bir değişiklik yapılmak istendiğinde, yalnızca veri tabanında bulunan bilginin değiştirilmesi, sayfanın değişmesi için yeterli olmaktadır. Böylece hızlı ve kolay bir şekilde geliştirilebilir ve güncellenebilir. Aynı şekilde, sitenin genel tasarımı ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılacaksa bu, sayfa yapısı üzerinde sadece bir kez yapılır. Değişikliğin bir kere yapılması, sınırsız sayıdaki sayfayı etkiler. Dinamik web sitelerinin avantajları şunlardır;
  • Hosting, yani web sunucusunda daha az yer kaplaması,
  • Yönetim paneli sayesinde daha kolay ve hızlı güncellenebilir olması,
  • E-ticaret sistemine uyumlu olması.
Dinamik web sitelerinin dezavantajları ise, küçük siteler için daha yüksek maliyetli olması ve database sunan bir Hosting, yani barındırmaya ihtiyaç duyulmasıdır.

Dinamik bir web sitesi, her ziyarette ya da her kullanıcı için özel bir şekilde oluşturulabilir. Dünyanın neresinde olursa olsun, herhangi bir kullanıcı bir web sitesine kendi kullanıcı bilgileri ile giriş yaptığında, diğer kullanıcılardan ayrı bir içeriğe ulaşabilir. Bu ayrı içerik, web sitesinin videoları, görselleri, renkleri ya da müzikleri şeklinde olabilir. Günümüz internetinde bulunan popüler sitelerin büyük bir bölümü dinamik sitelerdir ve bu dinamikliğin oluşturulması için farklı diller mevcuttur. Dinamik web sitelerinde kullanılan dillerden bazıları şu şekildedir;

  • PHP
  • ASP
  • ASP.Net
  • CFM
  • JSP

ASPX uzantılı olan ve ASP.net sayfaları bulunan web siteleri, günümüzde popüler olma yolunda ilerleyen sitelerdir. Son teknoloji ürünü olan bu siteler, farklı api’ler (programlama uygulama ara yüzü) kullanarak, gizlilik ve güvenilir kodlama prensibiyle başarılı olmaya yakındırlar. Sunucu ile kullanıcı etkileşiminin en üst düzeylere çıktığı bu web sitesi çeşitleri, web 2.0 olarak da bilinmektedir. Bu kavram 2008 yılının başlarında doğmuştur ve yeni nesil web sitelerini ifade etmektedir. Kodlama ve hız bakımından değişen çok şey olmamakla birlikte, daha hoş geçişler, renk uyumu, kontrast renklerin bir arada olması ve yuvarlak köşeler gibi özelliklerle oluşturulmuş sitelerdir. Gönderilen içeriğin dinamikliğini sağlamak için; Java, Java Script, Silverlight, Flash vb. yazılımlar kullanılabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar