API Nedr? API Ekonomisi

API (Application Programming Interface), bir uygulamaya ait yeteneklerin, başka bir uygulamada da kullanılabilmesi için, yeteneklerini paylaşan uygulamanın sağladığı arayüzdür.Örnek vermek gerekirse,A uygulamasının özelliklerini B uygulamasında da kullanabilmemizi sağlayan yapıya API diyoruz.

API EKONOMOSİ
API (Uygulama Programlama Arayüzü) konusunda dünyada oldukça önemli gelişmeler meydana geliyor. Teknolojinin baş döndürücü hızına ayak uydurmak ve farklı teknolojileri bir arada kullanabilmek için geliştiricilerin önemli bir parçası haline gelen API’ler, dünyayı değiştirmek isteyen geliştiricilere önemli bir hız kazandırıyor.
Temel olarak API’ler, şirketlerin (Microsoft, Salesforce, Google, Facebook, Twitter gibi devlerin), hazırladığı bir arayüz sayesinde diğer şirketlere ve şahıslara dilediği özelliklerini kullanmalarına imkan verdiği bir iş koludur diyebiliriz.
API’ler geliştiricilere ve şirketlere kolaylık sağlamakla kalmayarak günümüzde oldukça önemli bir iş kolu haline de gelmiş durumda. Örneğin Google’ın en önemli teknolojilerinden ikisi olan Google Mapsve Google Translate API’leri yüzlerce büyük firma tarafından ücretli olarak kullanılıyor ve bu da Google’a önemli bir ek gelir sağlıyor. 2015 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre Expedia gelirinin neredeyse yüzde 90’ını sağladığı API servisi sayesinde elde ediyor. Yazılım devi Salesforce için de durum çok farklı değil, API’leri gelirlerinin yüzde 50’sini oluşturuyor. Günümüzde ise bu oranların çok daha yukarı çıkmış olması kuvvetle muhtemel.

Eğer dünyayı değiştirecek veya sizin hayatınızı değiştirecek bir iş fikriniz varsa ve bu fikrin altında sizin kaldıramayacağınız kadar büyük bir teknolojiye ihtiyacınız varsa API’ler burada devreye giriyor ve hayat kurtarıcı olabilir. Birçok şirket kendi API’lerini kullanan girişimcilere bir yere kadar ücretsiz hizmet veriyor ve daha fazlasını talep etmeleri durumunda ücretlendiriyor.
UBER’in milyar dolarlık değerlere ulaşmadan önce kendi harita altyapısını geliştirmeye çalıştığınızı düşünsenize. Yıllar sürece milyonlarca dolarlık bir yatırım bile yeterli olmayabilirdi. Bunun yerine kendi ana fonksiyonlarına odaklanarak Google Haritalar altyapısı ile ortaya çıktı ve sanırım oldukça doğru bir strateji diyebiliriz…
API’ler sadece teknoloji devlerine avataj sağladığı dönemleri geride bırakmış durumda. Geliştiriciler artık sadece dünyayı değiştirecek fikirler üzerine çalışmıyor bunun yanında yeni bir iş kolu olan API’ler geliştirmek ve bunları geliştiricilere paketler halinde sunmak için de çabalıyorlar.Yeni bir  girişim fikriniz mevcutsa bu apiler kullanmanız gerekmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar