2011-2017 arasında 259 kişi ekstrem selfie’ler yüzünden hayatını kaybetti

ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, şimdiye kadar 259 kişi tehlikeli selfie’ler çekmek isterken hayatını kaybetti.
Journal of Family Medicine and Primary Care Dergisi‘nde yayınlanan global çalışma, 2011 ve 2017 arasında dünya çapındaki ölüm raporlarını yayınladı. Rapora göre boğulma, ulaşım kazaları ve düşme en yaygın ölüm nedeni olarak tespit edildi. Fakat hayvanlar tarafından ölüm, elektrik çarpması, ateş ve ateşli silahların neden olduğu ölümlere de dünyanın dört bir yanından gelen raporlarda rastlamak mümkün.

Raporda, selfie yüzünden gerçekleşen ölümlerin çoğunun dağların tepelerinde, yüksek binalarda ve göllerde meydana geldiği belirtiliyor. Raporun yazarları, ölümlerin nasıl gerçekleştiğini belirlemek için haber öykülerini analiz ettiler, sahte olanları ortadan kaldırmak için ise çapraz referanslama yaptılar. Selfie’nin neden olduğu ölüm, kişilerin kendi fotoğrafını çekerken meydana gelen herhangi bir kaza sonucu ölüm olarak tanımlandı. Başlangıçta, çeşitli ülkelerdeki İngiliz gazeteleri için Wikipedia’yı veya ilgili ülkelerin yayınlarını kullanan bakanların kapsamlı bir listesini yapıldı. “Selfie ölümleri” gibi anahtar kelimeler için bir Google araması gerçekleştirildi. Arama sonuçlarından gelen haberlerin web linkleri, çeşitli ülkelerin hazırladığı İngilizce gazetelerin web bağlantıları ile eşleştirildi. Eşleşmeyen sonuçlar da çalışmadan çıkarıldı.

Raporda, tehlikeli bölgelere “selfie bölgesi değil” ibaresinin konulması öneriliyor, ancak yerlerin çeşitliliği göz önüne alındığında bunu pratik bir çözüm olarak görmek zor. Örneğin; ulaşımla ilgili selfie ölümlerinin çoğunluğu, yaklaşan bir trenin önündeki raylarda selfie çekmeye çalışmaktan kaynaklanıyor.
Her ne kadar çalışma, bugüne kadar en fazla sayıda insanın ölümüne ve olayına iştirak etse de bu sayının sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.Bundan sonra selfie çekinirken daha  dikkatli olmanız dileğiyle.

Yorum Gönder

0 Yorumlar