Her Kesime ve Herkese Hitap Eden Ürün


Küçüklüğümüzde mahalle ortamında yaşar iken arkadaşlarımızla beraber ailelerimizden aldığımız paralar ile bakkaldan abur cubur alıp onları parkta, bankta mahalle köşelerinde yemek en büyük eğlencelerimizden birini oluştururdu. Bu sayede hep beraber paylaşımı, beraber olmayı bir şeyler paylaşmayı öğrenirdik. Bu abur cuburlarımız arasında olmazsa olmazımız ise sakız idi. Bütün yiyeceklerimizi yedikten sonra tüm gün ağzımızdaydı. Çeşit çeşit olan sakızları çiğnemek büyük eğlencemiz idi. Küçük iken yediğimiz tatlı sakızlar en sevdiklerimizdi. Tatlı olan sakızımızın tadı çıkana kadar çiğner neredeyse çenemiz ağrıyana kadar kalırdı ağzımızda. Tatlı sakızlarımızın içinden çıkan çizgi resimleri ise heyecanla açar arkadaşlarımıza sorardık onlara ne çıktı diye.
Bazılarının koleksiyonları bile vardı çıkan çizgi şekilleri biriktirirdi. Arkadaşıkla ilgili olanları daima hatırlamaları için birbirlerine verirlerdi hatta. Zaman geçtikçe artık çoğu için küçüklük anılarının arasında kalan tatlı sakız yerini değişik aromlara sahip sakızların yerine bıraktı. Eğer  seviyorsa acı naneli bu ağır gelirse illede naneli diyorsa tatlı naneli, damla sakızı aramolı, orman meyveli, çilekli veya sade bir çok çeşit sakızdan biri tercih eder olduk. Küçükken ilgimizi çeken karikatürler büyüdükçe yerini fallara bırakır oldu.
Hele birde aşık isek daha ilgimizi çekerdi. Falların arasında sevdiğimize dair bir işaret arar, yazan fal çok güzel ise saklanırdı. Falımda yazıyodun diye anlatırdı sonradan. Peki sakızın hayatımızdaki yeri taa küçüklüğümüze kadar dayanmakta. Sakızın bizim için yararı yok denemez tabiki de. Çiğnemeye başladığımızın sakızın aroması her ne olursa olsun bizim için yarar sağlamaktadır. Ancak küçük çocuklarda fazla tatlı sakızın çiğnenmesi diş bakımı yerinde yapılmıyor ise diş çürümelerine yol açabilir. Yetişkin bireylerde ise çiğnenilen sakız ilk 20 dakika ağızdaki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır ancak 20 dakikadan sonra sağladığı yararın yerini tamamıyla zarara bırakmaktadır.
O yüzden ideal sürede çiğnenmesi daha iyi olmaktadır. Aynı zamanda çiğnenmesine ara verilince çıkartılan sakız direk çöpe atılmalıdır. Kenara konularak daha sonra tekrar çiğnemek oldukça zararlıdır. Hem dışarıda toz olma ihtimali yüksek olan sakızın durdukça daha fazla mikroorganizma ürettiği gerçeği vardır. Yarar amacı güdülen sakız bu sefer zarar sağlamaktadır. Yine başkasının sakızını kullanmak ama benim midem bulanmaz aman sorun olmaz diyerek başkasının sakızını kullanmak karşı tarafın ağzında bulunan tüm bakterilerin size de geçmesine sebep olmaktadır. Sakız çiğnenimi sırasında bu konulara hassasiyet göstermek sakızın faydalarını sağlar, uymaz isek aksine bize zarar vermektedir. Sakızın bir diğer sağladığı zarar ise kilo ile başı dertte olanları ilgilendirmesidir.
Sakız çiğnenimi sırasında ağzımın yemek yeme hareketi yapmasından dolayı midemiz yemek geleceğini sanarak ona göre asit üretimi gerçekleştirmektedir ancak sadece uyarılan ama yemek gelmeyen midenin ürettiği fazla asit midede bulunanların sindirimi gerçekleştirir böylece fazla çalışan mide sindirimi hızlı bir şekilde gerçekleştirir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar