C Programlama Karekök Hesaplama

Karekök hesaplama

Karekök Nedir?. Bir sayının karesini alma işleminin tersine “karekök” denir. Örnek vermek gerekirse 4 sayısının karesi 4 x 4 = 16 sayısıdır. Eğer biz 16 sayısının hangi sayının karesi olduğunu sorup cevabının verirsek bu işleme “karekök alma” işlemi denir. Karekök √ işaretiyle gösterilir. Karekökünün alınması istenen sayı bu işaretin içine yazılarak, işlem yapıldıktan sonra kök dışına çıkarılır. Örneğin √9 = 3’tür. Yani 3 x 3 = 9 eder.

Karekök nasıl hesaplanır?

Bir sayının karekökünü bulmak eğer sayının karekökü tam sayı değil ise ve sayı büyük ise zordur ve sayının uzun bir işlemden geçmesi gerekir. Bu işlemler günümüzde bilgisayar ortamlarında yapılabildiği gibi karekök alma işleminde hesap makinesi de kullanılabilir. Önceden tahmin edilebilen, alışılagelmiş ve çok kullanılan sayıların karekökleri diğerlerine nazaran daha kolay bulunabilmekte hatta ezberlenebilmektedir.
Örnek vermek gerekirse √25 ifadesinin sonucunun 5 olduğunu kolaylıkla tahmin ederiz. Çünkü 5 x 5 işleminin sonucu hepimizin ezberden de söyleyebileceği gibi 25’tir veya √100 ifadesini 10 x 10 = 100 işleminin sonucunu bildiğimiz için sorunun cevabında derhal 10 diyebiliriz. Bazen kök içerisindeki sayı tam olarak kök dışına çıkmayabilir. Bu durumda kök içerisinde olan sayı ilk önce katlarına ayrılır. Ardından da kök dışına çıkabilen sayılar kök dışına alınır. Geri kalan sayı ise kök içinde kalmaya devam ederek kök dışına çıkan sayı ile birlikte yazılır.


#include <stdio.h>
#include <conio.h>
#include <math.h>
#include <string.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
 system("color 5a");
 double deger;
 double us;
 printf("Karekokunu  alacagimiz  degeri  giriniz...\n");
 scanf("%lf",°er);
 printf("Kac deger ustune göre karekok degeri alacaksiniz..\n");
 scanf("%lf",&us);
 printf("Karekok degeri:%f\n",pow(deger,1/us));
 system("pause");
 //pow sqrt Karekok  alma degerleri  spqrt ile 2 usutune gore alirken  pow ile girlen degere gore 
 //almaktadır.pow double seklınde hesap yapmaktadır.
 return 0;
 
}

C Programla Karekök Hesaplama Örneği

Yorum Gönder

0 Yorumlar