NFC Nedir ? NFC Kullanım Alanları


Günümüzde, teknolojinin ileri seviyede gelişmesi ve hala gelişiyor olması nedeniyle hayatımızı oldukça hızlı hale getiren ve kolaylaştıran bazı özellikler bulunuyor. Bunlardan birisi de Android telefonlarda bulunan NFC özelliği. Birçok akıllı telefonda bulunan bu özellik oldukça pratik olmasına rağmen pek fazla kullanılmıyor.

Özellikle koronavirüs salgını sırasında temassız işlemler için bu teknolojiyi yaygın şekilde kullanmak mümkün. 

NFC Nedir?

NFC, Near Field Communication yani Yakın Alan İletişimi’nin kısaltmasıdır. Telefonunuzun yakınında bulunan bir başka cihazla temas etmeden iletişim kurmasını sağlar. Bunun için telefonun maksimum 4 santimetre kadar ilgili cihaza yakınlaştırılması gerekir. Kurulan kablosuz bağlantı ile yapılması gereken işlem temassız olarak gerçekleşir. 

Cihazlar arasında iki yönlü bir bağlantı oluşturan NFC, her iki cihazın da birbirine basit komut bilgileri gönderip almasını sağlar.Bu bilgiler byte boyutunda iletilir. NFC bağlantısı Wi-Fi, 3G, 4.5G veya LTE gibi herhangi bir bağlantıyla birlikte çalışmaz ve bu özelliğin kullanımı herhangi bir şekilde ücrete tabi tutulamaz. NFC kartlara veri okunabilir ve yazılabilir.


Kredi veya banka kartlarınızın bağlı olduğu mobil bankacılık uygulamasında NFC ile işlem ayarlarını görebilirsiniz. Hatta ödeme yapacağınız noktadaki pos cihazında NFC desteği varsa, kartınızı çıkartmadan temassız ödeme yapabilir. Kartlarınızı yanınızda taşımaktan kurtulabilirsiniz.

Bir sonraki  yazımızda android uygulama üzerinde NFC kullanımını anlatacağız takipte kalınız.

Yorum Gönder

0 Yorumlar